Questions people ask
Does insurance cover hospice?
Yes, most coverage includes hospice. Medicare and Medi-Cal cover it, and so does the VA for enrolled veterans. In California, group health plans licensed by the state must include hospice at least equal to Medicare's, and individual and small-group plans, including those sold through Covered California, must cover it too. Private plans can have deductibles, copays and network rules, so ask the plan before care starts.
Medically reviewed by Oscar Chien, MD, Medical Director, November 6, 2026
On this page (9 sections)
- Which insurance covers hospice?
- Is hospice covered by private insurance?
- What does hospice cost with insurance?
- Medicare Advantage, Medi-Cal and both
- Does long-term care insurance cover hospice?
- Does the VA cover hospice?
- What to ask your insurer about hospice
- Common questions about insurance and hospice
- Related guides
Which insurance covers hospice?
Almost every kind of health coverage pays for hospice. What differs is how much you may pay and which hospices you can use.
| Coverage | Does it cover hospice? | What to know |
|---|---|---|
| Original Medicare (Part A) | Yes | Most people pay nothing for hospice care itself. Up to $5 per prescription for symptom medicines and 5% of the Medicare amount for inpatient respite care. See does Medicare cover hospice? |
| Medicare Advantage | Yes, through Original Medicare | Once you elect hospice, Original Medicare pays the hospice, not the plan. You may choose any Medicare-certified hospice. See Medicare Advantage |
| Medi-Cal | Yes | A Medi-Cal managed care plan may require a hospice in its network, unless the care you need is not available in the network. See Medi-Cal and hospice |
| Employer or other group contract from a health care service plan licensed in California | Yes | State law requires hospice care at least equal to Medicare's. Deductibles, copays and network rules can apply |
| Covered California, or another individual or small-group plan | Yes | Hospice is one of the essential health benefits these plans must cover. Network and cost-sharing rules depend on the plan |
| Other employer coverage, such as a large-group insurance policy or a plan regulated outside California | Ask the plan | The California sections on this page do not cover every employer plan. Ask the plan what hospice benefit it has |
| Long-term care insurance | It depends on the policy | Some policies help pay for a nursing home, assisted living or hired caregivers while a person is on hospice. Read the policy or call the insurer |
| VA health care | Yes, for enrolled veterans who need it | The VA says there are no copays for hospice care, whether the VA provides it or an organization with a VA contract does. See veterans |
General information, not a benefits determination. We check your benefits and tell you your costs before care starts.
Is hospice covered by private insurance?
Usually, yes. California law requires every group contract from a health care service plan licensed in California, except specialized plans such as dental-only plans, to include hospice care that is at least equal to the hospice care Medicare provides (Health and Safety Code section 1368.2). This rule does not apply to members who choose hospice under Medicare instead.
Individual and small-group plans, including those sold through Covered California, must cover California's essential health benefits, and that list includes hospice care (Health and Safety Code section 1367.005 and Insurance Code section 10112.27).
These sections cover only the plans and policies they name: group contracts from health care service plans, and individual and small-group plans and policies. If your coverage is something else, for example a large employer's insurance policy or a plan regulated outside California, ask the plan directly what hospice benefit it has.
What does hospice cost with insurance?
With Medicare or Medi-Cal, most people have no bill for hospice care itself. With a private plan, it depends on the plan. It may apply a deductible, a copay or coinsurance, or limit you to hospices in its network. It may also require approval before care starts or before a short inpatient stay.
Health plans usually do not pay for room and board where you live. At home that is the household's rent and food. In a nursing home it is the bed and daily care, paid by the resident or family, long-term care insurance, or Medi-Cal for eligible residents. See how much does hospice cost? and hospice in a nursing home.
Medicare Advantage, Medi-Cal and both
If you have a Medicare Advantage plan, Original Medicare pays the hospice once you elect hospice. Unless you leave the plan, you stay enrolled and can still get through it any benefits that are not the hospice's responsibility, such as its extra benefits (42 CFR 422.320). See Medicare Advantage.
If you have both Medicare and Medi-Cal, Medicare pays for hospice care first. Medi-Cal can pay nursing home room and board for eligible residents. If you have private insurance and Medi-Cal, the hospice bills the private insurance before Medi-Cal (DHCS All Plan Letter 25-008).
Does long-term care insurance cover hospice?
Long-term care insurance usually helps pay for daily care, not for the hospice itself, which Medicare or another health plan pays. Depending on the policy, it may help pay for a nursing home or assisted living fee, or for hired caregivers at home, while the person is on hospice. Policies differ a great deal.
Ask the insurer whether the policy pays while the person is on hospice, whether there is a waiting period before benefits start, and whether care by family members or by an agency counts.
Does the VA cover hospice?
Yes. Hospice is part of the VA's Standard Medical Benefits Package, so veterans enrolled in VA health care can get it when they meet the clinical need. The VA says there are no copays for hospice care, whether the VA provides it or an organization with a VA contract does. When the VA pays, it provides hospice itself or purchases it from a community hospice; the VA social worker can tell you how to arrange it. A veteran who also has Medicare can choose Medicare to pay for hospice instead. See hospice care for veterans.
What to ask your insurer about hospice
- Does my plan cover hospice, and is the benefit at least equal to Medicare's?
- Is there a deductible, copay or coinsurance for hospice care, medicines or inpatient stays?
- Do I have to use a hospice in your network? Which hospices are in network near me?
- Do you need to approve hospice before it starts, or before a short inpatient stay?
- Does the benefit include all four levels of care: routine home care, continuous home care, general inpatient care and respite care?
- Is there a limit on days or dollars?
- If I also have Medicare or Medi-Cal, which pays first?
Common questions about insurance and hospice
Does insurance cover hospice?
Most coverage does. Medicare, Medicare Advantage (through Original Medicare), Medi-Cal and VA health care all cover hospice. In California, group contracts from state-licensed health care service plans must include hospice at least equal to Medicare's, and individual and small-group plans must cover it as an essential health benefit.
Is hospice covered for someone under 65?
Often, yes. A person under 65 may have Medicare because of a disability, Medi-Cal, an employer plan, a Covered California plan or VA health care, and each of these covers hospice. Medicare is not the only way to pay.
Does Covered California cover hospice?
Plans sold through Covered California are individual plans, and California requires individual plans to cover essential health benefits, which include hospice care. Ask the plan about its network and cost-sharing.
Will insurance pay for a nursing home while on hospice?
Health insurance and Medicare pay for the hospice care, not the nursing home's room and board. Long-term care insurance may help, depending on the policy, and Medi-Cal pays room and board for eligible residents. See does hospice pay for a nursing home?.
What if we have no insurance?
Call before you decide that care is out of reach. Many people with a terminal illness and limited income can get Medi-Cal, and a hospice social worker can help start an application. See paying for care.
Does Beta Hospice take my insurance?
Call us with the plan card. We check your benefits and tell you your costs before care starts, including whether your plan requires a hospice in its network.
Related guides
Paying for care, does Medicare cover hospice?, how much does hospice cost?, and Medi-Cal and hospice.
About this page
- Written by
- Beta Hospice care team
- Medically reviewed by
- Oscar Chien, MD, Medical Director
- Last reviewed
- November 6, 2026
- Next review
- May 6, 2027
How we write and review this site
Sources
- California Health and Safety Code section 1368.2: Hospice care in group health care service plans (opens in a new tab)
- California Health and Safety Code section 1367.005: Essential health benefits (individual and small group plans) (opens in a new tab)
- California Insurance Code section 10112.27: Essential health benefits (individual and small group policies) (opens in a new tab)
- DHCS All Plan Letter 25-008: Hospice services and Medi-Cal managed care (2025) (opens in a new tab)
- Medicare.gov: Hospice care coverage (opens in a new tab)
- 42 CFR 422.320: Special rules for hospice care (Medicare Advantage) (opens in a new tab)
- U.S. Department of Veterans Affairs: Hospice care (opens in a new tab)
- U.S. Department of Veterans Affairs: Hospice care fact sheet (opens in a new tab)
- U.S. Department of Veterans Affairs: Palliative and hospice care fact sheet (opens in a new tab)
These sources support the general information on this page. For one person鈥檚 care and coverage, talk with the hospice team.
You do not have to decide alone.
Call (877) 258-7129 any time, or leave your number and someone from Beta's hospice team will call you. No decision is needed to call. Most families start with a question.
Only a hospice doctor, together with the person鈥檚 own doctor, can confirm hospice eligibility. A website cannot.
- A nurse answers 24 hours a day, 7 days a week
- You can stop hospice at any time
- You have the right to choose your hospice
