Levels of care

Inpatient hospice care, explained for families

Inpatient hospice care, called general inpatient care or GIP, is a short stay in a hospital, a skilled nursing facility or a hospice inpatient unit for pain or other symptoms that cannot be managed where the person lives. The hospice arranges it, directs the care and pays for it under the hospice benefit. When symptoms are under control, the person goes home. Beta Hospice arranges it at contracted hospitals and skilled nursing facilities. We do not run a hospice house of our own.

Medically reviewed by Oscar Chien, MD, Medical Director, November 6, 2026

A nurse at the bedside of an older person
On this page (10 sections)
  1. What is inpatient hospice care?
  2. When is general inpatient care used?
  3. Where does inpatient hospice care happen?
  4. How long does inpatient hospice care last?
  5. Who pays for inpatient hospice care?
  6. What families do during an inpatient stay
  7. Is there a hospice house near me?
  8. What to ask any hospice about inpatient care
  9. Common questions about inpatient hospice care
  10. Related guides

What is inpatient hospice care?

General inpatient care is one of the four levels of hospice care. It is for a symptom crisis: pain or other symptoms that need a level of care that cannot be given in any other setting. Medicare defines a general inpatient day as a day of care in an inpatient facility for pain control or symptom management that cannot be managed in other settings (42 CFR 418.302).

The stay is for comfort, not to treat the illness. The hospice team stays in charge, the facility follows the hospice plan of care, and the person keeps the same hospice.

When is general inpatient care used?

Only when pain or other symptoms, such as breathlessness, vomiting or severe agitation, need an intensity of care that cannot be given where the person lives. Medicare's manual gives these examples:

  • A need to adjust medicines
  • Observation, or other treatment to stabilize the person, such as closely watching how the person is coping
  • A brief stay at the end of a hospital stay, when a person who has just chosen hospice still needs pain or symptom control that cannot be given elsewhere while getting ready for hospice at home

Where does inpatient hospice care happen?

Under the federal rules, general inpatient care is given in a Medicare-certified hospital, in a skilled nursing facility that meets the hospice rules for 24-hour nursing, or in a hospice's own inpatient unit (42 CFR 418.108). When a person is receiving this level of care, each shift must include a registered nurse who gives direct patient care (42 CFR 418.110).

Beta Hospice does not operate a hospice house or an inpatient unit of its own. When general inpatient care is needed, we arrange it at a hospital or a skilled nursing facility that has a contract with us. Which one depends on the person: their symptoms, what care they need, and where they live. Before any transfer for general inpatient or respite care, the team confirms a contracted facility with an open bed, shares the person's clinical details with its staff and arranges transport.

How long does inpatient hospice care last?

There is no set number of days. It lasts until the symptoms are under control. Then the person goes back to where they live on routine home care. For a person who lives at home rather than in a facility, if the usual caregiver has fallen ill, a few days of respite care can follow before the person goes home.

Some people are very close to the end of life when they are admitted and die during the stay. The team will tell you honestly what they see. A Medicare rule limits how many inpatient days a hospice can provide across all its patients, but it does not limit the inpatient days one person can receive when they are medically necessary. See the 80/20 rule.

Who pays for inpatient hospice care?

The stay is part of the hospice benefit. Medicare pays the hospice a daily rate for general inpatient care, and the hospice pays the facility under its contract. The cost-sharing Medicare lists for hospice is a copay of up to $5 per prescription for symptom medicines and 5% of the Medicare amount for inpatient respite care. There is none for general inpatient care.

If the move needs an ambulance and the hospice puts it in the plan of care, the ambulance is part of hospice care too. For a Medicare Advantage member, Original Medicare pays the hospice. Medi-Cal plans cover the same level. In California, general inpatient care is the only hospice level that a Medi-Cal managed care plan makes subject to prior authorization, and the hospice sends the request (DHCS All Plan Letter 25-008). See paying for care.

What families do during an inpatient stay

  1. Step 1

    Call the hospice first

    When symptoms are out of control, call the hospice nurse line before 911. A hospice nurse answers the phone 24 hours a day, 7 days a week, and can visit when needed. See can you call 911 on hospice?.

  2. Step 2

    Let the team decide the setting

    The nurse assesses, and the hospice doctor decides whether general inpatient care is needed. Ask what they saw and what the plan is.

  3. Step 3

    Bring what matters

    Glasses, hearing aids, a favorite blanket, photos, music, and the list of medicines. Ask about visiting hours and whether someone can stay overnight.

  4. Step 4

    Stay in touch with the hospice team

    The hospice stays in charge of the care during the stay. Ask who from the team will check in, tell them what the person would want, and ask about the plan for going home.

Is there a hospice house near me?

A hospice house is an inpatient unit that a hospice runs itself, often in a home-like building. Some hospices have one. A hospice without a house still provides inpatient care when it is needed, by contract with hospitals and nursing facilities. Beta Hospice does not run a hospice house. We serve San Bernardino, Riverside, Los Angeles, Orange and Ventura counties, and we arrange general inpatient care at contracted hospitals and skilled nursing facilities.

Medicare pays for an inpatient stay only at the general inpatient or respite level, when the person needs it. If a hospice house offers a longer stay at other times, ask what it charges for room and board, because Medicare does not pay room and board where you live.

What to ask any hospice about inpatient care

  • Where would my family member go for general inpatient care: your own unit, a hospital or a nursing facility?
  • How do you decide that inpatient care is needed, and who makes the decision at night or on a weekend?
  • How quickly can you arrange a bed and transport?
  • Who from your team will check on my family member during the stay, and how will you update us?
  • Can family stay overnight?
  • If symptoms settle, what is the plan for going home?

Common questions about inpatient hospice care

What is GIP in hospice?

GIP stands for general inpatient care, one of the four Medicare levels of hospice care. It is a short stay in a hospital, a skilled nursing facility or a hospice inpatient unit for pain or symptoms that cannot be managed where the person lives.

Does inpatient hospice mean the person will not come home?

No. The goal is to get symptoms under control, and many people return home on routine home care. Some people are very close to death when they are admitted and die during the stay.

Is inpatient hospice the same as a hospital stay?

No. Medicare says general inpatient care under hospice is not the same as a hospital level of care. It focuses on comfort and follows the hospice plan of care, and the hospice stays in charge.

Does Beta Hospice have a hospice house?

No. Beta Hospice does not operate a hospice house or inpatient unit. When general inpatient care is needed, we arrange it at a contracted hospital or skilled nursing facility, depending on the person's needs.

Can I ask for inpatient care because I cannot manage at home?

You can always call and ask. The hospice nurse will assess. If the problem is symptoms that cannot be controlled at home, general inpatient care or continuous home care may be right. If the problem is that the caregiver needs rest, the team will talk with you about respite care and other help.

What does inpatient hospice care cost the family?

Under Medicare there is no copay for general inpatient days. The copays Medicare lists for hospice are up to $5 per prescription for symptom medicines and 5% of the Medicare amount for inpatient respite care.

The four levels of hospice care, continuous home care, where care happens, hospice in a nursing home, and, for clinicians, levels of care criteria.

About this page

Written by
Beta Hospice care team
Last reviewed
November 6, 2026
Next review
May 6, 2027

How we write and review this site

Sources

These sources support the general information on this page. For one person鈥檚 care and coverage, talk with the hospice team.

You do not have to decide alone.

Call (877) 258-7129 any time, or leave your number and someone from Beta's hospice team will call you. No decision is needed to call. Most families start with a question.

Only a hospice doctor, together with the person鈥檚 own doctor, can confirm hospice eligibility. A website cannot.

  • A nurse answers 24 hours a day, 7 days a week
  • You can stop hospice at any time
  • You have the right to choose your hospice

If this is an emergency, call 911.

Fields marked with a star are required.

Please do not include medical details here. We will ask by phone. This form does not enroll anyone in hospice. Choosing hospice is always the patient's decision.

A hospice nurse answers now 路 Hablamos espa帽ol

CallTalk to a nurse

Choose what this site may do in your browser. You can change this at any time from the Cookie settings link in the footer.

Categories